aaKerko:a
 
aKONTAKT
aCilet jemi
aRedaksia
aLetra
aKa ndodhur
aKomente

aSHERBIME
aKonsulence mjedisore
aTrajnime
aLobim
aAbonime

aFORUM (Diskutoni)

aKATEGORITE
   Studime
   Uji
   Ka ndodhur
   Kuriozitete
   Nga bota
   TECI NE PORTO ROMANO
   TELEFON I GJELBER
   EKOEKONOMIA
   LUMENJTE
   NGA MMAPU
   English
   LEGJISLACIONI MJEDISOR, VENDIME
   BASHKIA E TIRANES
   SHQIPERIA IME E PASTER DHE E BUKUR
   GREEN ELECTION 2011
   VEPRO TANI
   PYJET
   Nga grupimi Ekolevizja
   POLITIKA
   NJOFTIME
   RIO + 20
   ENERGJIA
   RICIKLIMI


10 MESAZHE PER VITIN 2010
15/02/2010 - 09:40
MESAZHI 4

2010  VITI  I  BIODIVERSITETIT

10 MESAZHE  PER VITIN  2010

MESAZHI  4 

 

   Jeta në Tokë ka filluar rreth 3.5 miliardë vjet më parë dhe pikërisht në oqeanin botëror. Sot, askush nuk e di numrin e organizmave që jetojnë atje, vetëm se ky numur është  shumë i madh dhe se vetëm një pjesë e vogël është i njohur për njerëzit. Ndërsa në tokë rreth 18 milionë km2 janë të mbrojtura , vetëm 10% e zonës ujore është e mbrojtur në oqeane, edhe pse ajo mbulon 71% të sipërfaqes së Tokës.
   Ekosistemet detare janë një kompleks i habitateve të përcaktuara nga një gamë e gjerë fizike, kimike e gjeologjike . Ato shkojnë nga rajonet shumë produktive afër bregut në zonat e thella e të banuara vetëm nga organizma të përshtatura në ato kushte .

    • Ekosistemet detare ofrojnë shërbime të rëndësishme , globale e lokale , të cilat janë thelbësore për mmundësimin e jetës në planetin tonë. Megjithatë, biodiversiteti detar përballet me një gamë të paparë të presioneve. Në vitet e fundit ndryshimet e klimës kanë shkaktuar ndryshime në shpërndarjen e llojeve dhe paraqet sfida të reja për oqeanët që po bëhen më acide.
• Shumica e problemeve që ndesh biodiversitetit detar janë identifikuar kohë më parë. Ppo përkundër kësaj ka një mungesë të të dhënave të integruara dhe informacion të dokumentuar në masën dhe peshën e problemeve apo dhe për përparimin drejt zgjidhjeve. Të dhënat e mbledhura në bazë të Direktivës 17  të Habitateve zbulojnë se të panjohurat për llojet detare dhe habitatatin ujor janë shumë më të madhe se sa ato për ekosistemet tokësore.
• Biodiversiteti Evropian detar është i mbrojtur kryesisht me krijimin e Natura 2000 , por ka vonesa serioze në identifikimin e fushave dhe vonesa akoma më të madh në ngritjen e statusit të tyre. Nuk ka dëshmi se zonat detare të mbrojtura mbështesin biodiversitetin  detare dhe peshkimit që do të rriste shkallën e përmirësimit të tyre.

• Qeveritë e BE janë dakord se përqasje me baza në ekosistem është mënyra më e mirë për të administruar dhe qeverisur aktivitetet që ndikojnë mjedisin ujor. Ky është qëllimi i strategjisë së integruar ndërsektoriale të Evropës për shfrytëzimin e qëndrueshëm të mjedisit detar, e cila tani është duke u zbatuar me anë të Direktivës së Strategjisë Detare dhe Politikën Detare Integruar ( me synimeve për deri në vitin 2020 ).
• sinergji midis kësaj kornize detare / bregdetare të politikës dhe të ndërtuara mirë detare të mbrojtura të natyrës politike do të përfitojnë biodiversitetin Evropian detare.

Në politikat europiame drejt përmirësimit të ekosistemeve detare hyjnë : ndotja e tyre , përfshirë atë detare e bregdetare ,sidomos  në menaxhimin e mbetjeve industriale dhe të bujqësisë ; eksplorimi i monitorimi i burimeve detare ; ndryshimet klimatike dhe acidifikimi i deteve dhe ndërhyrjet ndaj përhapjes së specieve aliene .

 


Printo Dergo me e-mail
 
aTEMPERATURA

aGAZETA PDF

aSONDAZH
SA E NJIHNI DEMIN MJEDISOR TE PLASTIKES

Po
Jo


aProverbi i dites
aBotime
aStudime
aRaporte
aManuale

aRRJETI SHOQATAVE

aMBESHTETESIT
aDonatore
aPartnere

Kjo faqe u mbeshtet nga
Milieu Kontakt Internacional

 
Ndalohet rreptesisht kopjimi ose keqperdorimi i ndonje materiali nga faqja.
Copyright 2007 Qendra e Grupimit "Ekolevizja"
Te gjitha te drejtat e rezervuara